Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ελλάδα μεταξύ των κρατών με ασταθή επίπεδα δημόσιου χρέους.

Προηγμένες οικονομίες όπως Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ιαπωνία πλανώνται με ασταθή επίπεδα δημοσίου χρέους, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Οι τέσσερις αυτές χώρες χρειάζεται να πάρουν δραστικά μέτρα έτσι ώστε να αποφύγουν μια ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη αύξηση του δημόσιου χρέους, καθώς ο παραδοσιακός τρόπος καταπολέμησης του ελλείμματος (μείωση δαπανών, αύξηση εσόδων) δεν είναι αρκετός. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ και η Ισπανία είναι επίσης σε δύσκολη θέση. Ακόμα, σε μια ξεχωριστή έκθεση του, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι δείκτες κινδύνου αθέτησης των υποχρεώσεων από μια πλούσια οικονομία αντανακλούν "μια υπερβολική αντίδραση της αγοράς."

“Επειδή η συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει, η διαπίστωση ότι μια χώρα δεν έχει άλλα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι πρόβλεψη ότι το δημόσιο χρέος θα εκραγεί ή ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει, αλλά μάλλον ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στο τρόπο δημοσιονομικής πολιτικής”.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για τα κρατικά επίπεδα χρέους εντάθηκαν φέτος, όταν η κρίση χρέους της Ευρωζώνης – η οποία ξεκίνησε πρώτα από την Ελλάδα – οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στην Πορτογαλία και την Ισπανία και απείλησε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη στο ευρώ. Παράλληλα, ενώ τo πακέτο διάσωσης ύψους $1τρις που δημιουργήθηκε από κοινού μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης βοήθησε στο να μειωθεί το κόστους δανεισμού, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιρλανδίας αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο μετά την περικοπή της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας από την Standard & Poor’s.

Κίνδυνος Αθέτησης Υποχρεώσεων

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ απορρίπτουν τους κινδύνους ενδεχόμενης αθέτησης υποχρεώσεων από κάποιο μέλος της Ευρωζώνης παρόλο που η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων παραμένει υψηλή, και η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι δύσκολη.

“Υπάρχει μεγάλη απαισιοδοξία, κάθε δημοπρασία ομολόγων στην Ευρώπη, θεωρείται ως πιθανό έναυσμα για κάτι κακό.”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες το τρέχον έτος. Επίσης η Ισπανία για να περιορίσει το έλλειμμα της, μείωσε τους μισθούς στο δημόσιο τομέα κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, και η Πορτογαλία αύξησε τους φόρους και μείωσε τις δαπάνες.

Τέλος, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ θεωρούν ότι ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του χρέους από κάποιο κράτος μέλος της Ευρωζώνης έχει υπερεκτιμηθεί. Πιο συγκεκριμένα: "Μολονότι είναι γενικά ορθό να υποθέτουμε ότι οι εξελίξεις στην αγορά αντικατοπτρίζουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη, μια υπερβολική αντίδραση της αγοράς συμβαίνει κατά καιρούς, με αρνητικές επιπτώσεις για τις χώρες"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου