Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Τουλάχιστον 10 νεκροί σε νηοπομπή βοήθειας για την Γάζα χθές.


Ισραηλινοί κομάντος ανέκοψαν την πλεύση σκαφών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 ακτιβιστές που επέβαιναν σε αυτά, σε μια αιματοχυσία που έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση στο Ισραήλ.

Το βίαιο τέλος της προσπάθειας έξι πλοίων που έπλεαν υπό τουρκική σημαία να αψηφήσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας και στα οποία επέβαιναν περίπου 700 άτομα μαζί με 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή.

Οι ΗΠΑ, ο σημαντικότερος σύμμαχος του Ισραήλ, είπε μόνο ότι λυπάται για την απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι ερευνά την "τραγωδία".

Οι αναφορές παραμένουν ασαφείς όσον αφορά τις λεπτομέρειες της ανακοπής της πλεύσης των πλοίων τα ξημερώματα της Δευτέρας από τον ισραηλινό στρατό στα ανοικτά της Μεσογείου, όπου κομάντος του στρατού εισέβαλαν στα πλοία από φουσκωτά σκάφη και ελικόπτερα.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι τα στρατεύματά του δέχθηκαν επίθεση με πυροβόλα όπλα και μαχαίρι κατά τη διάρκεια κατάληψης του τουρκικού πλοίου Mavi Marmara, στο οποίο επέβαιναν 581 άτομα. Ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι σκοτώθηκαν 10 μέλη της αποστολής, ενώ επτά στρατιώτες και "πολλοί" ακτιβιστές τραυματίστηκαν.

Το Ισραήλ διέκοψε τις τηλεπικοινωνίες σε αυτούς που επέβαιναν στη νηοπομπή, ενώ δεν υπάρχουν άλλες μαρτυρίες σχετικά με το συμβάν.

Η τουρκική κυβέρνηση είπε ότι "διαμαρτύρεται έντονα" για την χρήση στρατιωτικών μέσων χαρακτηρίζοντας την αναχαίτιση απαράδεκτη.

"Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του", ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η ΕΕ ζήτησε να γίνει έρευνα για τους θανάτους των ακτιβιστών και κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas είπε: "Αυτό που προκάλεσε το Ισραήλ επάνω σε πλοία του Στόλου της Ελευθερίας αποτελεί σφαγή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου