Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Stiglitz : Λάθος η εμμονή των κυβερνήσεων με τα ελλείμματα.


Η εμμονή των κυβερνήσεων να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, την ώρα που οι οικονομίες τους βρίσκονται σε ύφεση, θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, είπε την Τρίτη ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Joseph Stiglitz.

"Ο φετιχισμός με το έλλειμμα είναι λάθος. Καμία εταιρία δεν κοιτά μόνο τις υποχρεώσεις της. Οι επιπλοκές του προβλήματος που όλοι αντιμετωπίζουμε είναι ότι η μείωση των ελλειμμάτων με τον λάθος τρόπο μπορεί να είναι αντιπαραγωγική", είπε ο Stiglitz σε οικονομικό συνέδριο στην Αθήνα.

Ο Stiglitz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia και επικεφαλής οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα στο παρελθόν, έχει υποστηρίξει ότι η οικονομική κρίση του 2008 αποκάλυψε την ανάγκη για πιο αυστηρούς κανόνες λειτουργίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Είπε ότι κάθε ύφεση φθάνει κάποια στιγμή στο τέλος της, αλλά ότι το σημαντικό είναι πόση διάρκεια και βάθος έχει και πώς επιβαρύνει τους πολίτες.

"Οι δαπάνες, εάν γίνονται για επενδύσεις, δίνουν ώθηση στην οικονομία. Ο κοντόφθαλμος φετιχισμός με το έλλειμμα οδηγεί σε αύξηση του δημόσιου χρέους", είπε.

Αναφορικά με την Ευρώπη, ο Stiglitz είπε ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για την διασφάλιση της αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν μακροοικονομική αστάθεια.

"Η ΕΚΤ φαίνεται πρόθυμη να δανείσει στις τράπεζες. Γιατί να μην δανείσει στις κυβερνήσεις; Δεν έχει εμπιστοσύνη η Ευρώπη στις κυβερνήσεις; Εάν ναι, ας φανεί", είπε.

Ο Stiglitz είπε ότι θα έπρεπε να υπάρχει βοήθεια για τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε ύφεση μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων για την άντληση κεφαλαίων και τη στήριξη των επενδύσεων και των επιχειρήσεων στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

"Καμία μικρή χώρα στην Ευρώπη δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της", είπε.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Stiglitz είπε ότι η χώρα χρειάζεται να επικεντρωθεί στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

"Στην αναδιάρθρωση των δαπανών, με τέτοιο τρόπο ώστε να μετρά το κάθε ευρώ, στο να κατευθύνει περισσότερα προς τις επενδύσεις. Πρέπει να επικεντρωθούμε μακροπρόθεσμα. Οι τράπεζες είναι κοντόφθαλμες. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να υποκύψει στην ίδια έλλειψη διορατικότητας που δημιούργησαν οι τράπεζες", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου