Η σύγκριση ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι "υπερβολικά απλοϊκή", δηλώνει ο Μπράιαν Κούλτον, επικεφαλής οικονομολόγος τού οίκου αξιολόγησης Fitch, ο οποίος, ωστόσο, προτρέπει σε μια "δραστική μείωση του δημοσίου ελλείμματος" της Πορτογαλίας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Diario Economico της Λισαβόνας.
"Η αξιολόγηση της Πορτογαλίας είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτήν της Ελλάδας (ΑΑ έναντι ΒBΒ+), πιστεύω ότι πολλές από τις συγκρίσεις που έγιναν είναι υπερβολικά απλοϊκές", λέει ο Μπράιαν Κούλτον επισημαίνοντας τη διαφορά επιπέδου του δημόσιου χρέους των δύο χωρών (76,6% του ΑΕΠ για την Πορτογαλία έναντι 113% του ΑΕΠ για την Ελλάδα).
Εξάλλου, κατά τη γνώμη του, οι αποκλίσεις του δημοσίου ελλείμματος στην Πορτογαλία οφείλονται "μόνο σε σφάλμα πρόβλεψης". "Είναι πολύ διαφορετικό από το να έχει δώσει κανείς σκοπίμως εσφαλμένα στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος, όπως συνέβη στην Ελλάδα", λέει. "Δεν πιστεύω ότι έχουμε αυτού του είδους τα στατιστικά προβλήματα στην Πορτογαλία, με τέτοια αρνητική επιρροή στην αξιοπιστία της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών", συνεχίζει ο Μπράιαν Κούλτον. "Στην Ελλάδα, υπενθυμίζει, είχαμε μια ισχυρή ανάπτυξη και, παρά ταύτα, υπήρξε τεράστια δημοσιονομική κατάρρευση, πράγμα που φανερώνει μια πιο αδύναμη δημοσιονομική πολιτική", λέει.
Ωστόσο, επισημαίνει, "ένα έλλειμμα στο 9,3% (το 2009) αποτελεί υψηλή τιμή για μία χώρα σαν την Πορτογαλία". Για το 2010, "οι αγορές ελπίζουν σε κάτι πιο επιθετικό" τη στιγμή που η κυβέρνηση προβλέπει "μείωση του ελλείμματος μόνο κατά μια μονάδα" στο 8,3% του ΑΕΠ. Η σημερινή αξιολόγηση της Πορτογαλίας, η οποία έχει τεθεί υπό την αρνητική επιτήρηση των οίκων αξιολόγησης, "αντανακλά τις ανησυχίες μας", προσθέτει ο Μπράιαν Κούλτον, ο οποίος θεωρεί "ουσιαστικό" σε "έναν ορίζοντα από 3 έως 5 έτη το δημόσιο χρέος να λάβει μια αποφασιστικά καθοδική πορεία...Θέλουμε να δούμε μια δραστική μείωση του ελλείμματος", επιμένει.
Η πορτογαλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει πριν από το τέλος του μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικό της πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης, το οποίο θα πρέπει να φέρει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013.
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου